In beeld: werken vanuit huis in tijden van crisis

De wereld is in crisis. Dat nu de halve wereldbevolking aan huis is gekluisterd, legt ook een grote druk op ondernemers en bedrijven, individuele medewerkers en zelfstandigen. Global textware mag zichzelf gelukkig prijzen dat we tot op heden weinig last ondervinden van de gevolgen van het coronavirus. Ten eerste (en verreweg het belangrijkste): onze medewerkers verkeren nog allemaal in goede gezondheid. Daarnaast zijn we ook op afstand goed in staat aan de vraag te voldoen.

Sinds een paar weken is het kantoor van Global textware bijna verlaten en werkt het grootste deel van het bedrijf vanuit huis. Daarom hebben we onze thuiswerkers naar hun ervaringen gevraagd. We zetten ze hier in beeld, samen met hun relaas.

Raymund Prins – Oprichter

“In onze branche is het helemaal niet moeilijk om thuis te werken. Wij hebben dan ook al een prima infrastructuur liggen, waardoor we toen het moest heel snel konden opschalen naar 90-95% thuiswerken. Zelf ben ik ook al jaren gewend om thuis te werken, hoewel ik over het algemeen het grootste deel van mijn werktijd op kantoor doorbreng. De huidige situatie dwingt ons wel om na te denken over de toekomstige inrichting van het kantoor. Er is al veel geschreven en gepraat over het kantoor van de toekomst. Nu kunnen we vanuit de noodzaak kijken naar wat we willen veranderen. Samenwerken kunnen we op vele manieren, en het blijkt ook prima te kunnen met behulp van online programma’s. En vaak veel efficiënter.”

“Anderzijds mis ik wel de aanwezigheid van andere mensen. Alle tijd alleen doorbrengen achter een computerscherm is uiteindelijk niet bevredigend. En het is trouwens ook gewoon prettig om op de fiets te stappen en naar kantoor te gaan. Dus ik zou niet helemaal zonder willen.”

Svetlana Been – Vendor Manager

“Het thuiswerken is niet nieuw voor mij. Ik werk al langere tijd minimaal één dag per week thuis. Ik had dus ook een mooie ingerichte werkplek en ik kende de voordelen van het thuiswerken. Deze liggen vooral op het gebied van een iets vrijere indeling van de dag en betere focus. Maar nu zitten we ineens in het andere uiterste, waarbij ik thuiswerk en thuis zit met mijn man en twee kinderen. Gevolg: meerdere ingerichte werkplekken en drukte om je heen. En hoewel het ook best leuk is om met z’n vieren thuis te zijn (bijvoorbeeld gezellig samen lunchen en thee drinken), bemerk ik toch ook veel nadelen. Naast mijn functie als Vendor Manager ben ik, samen met mijn man, juf van onze kinderen van 7 en 10 jaar. Dit vraagt de nodige aandacht en altijd net op het moment dat ook het werk aandacht vraagt.”

“Ik zou heel graag weer op kantoor willen werken en ik mis het echte contact met mijn collega’s. Op werkgebied loopt dat goed, maar het is toch veel leuker om elkaar weer ‘live’ te zien en niet constant via de schermen te communiceren zoals het nu gebeurt. Ik hoop dat we elkaar over een paar weken op kantoor kunnen zien!”

Sophie Huisman – Projectbeheerder

“Thuiswerken heb ik voorheen nooit fijn gevonden, omdat ik liever een scheiding maak tussen werk en privé. Als ik mijn werk op een andere locatie doe, heb ik meer het gevoel van “vrij zijn” als ik thuis ben. Echter, ik moet toegeven dat het thuiswerken mij tot nu toe prima bevalt. Ik ben er ook positiever over geworden. Ik merknu wel dat ik goed in staat ben om thuis die scheiding te bewaken. Bovendien is mijn werk goed vanuit huis te doen en gezien de omstandigheden, ben ik alleen maar blij dat wij deze mogelijkheid hebben. Ik mis thuis wel het gevoel van saamhorigheid een beetje. Daar hecht ik veel waarde aan in een organisatie. Ik heb de hele dag contact met collega’s, maar face-to-face contact is natuurlijk veel gezelliger.”

“Voor mij in het bijzonder geldt dat ik nog niet zo lang werkzaam was bij Global textware toen het thuiswerken begon. Ik was met veel aspecten van het werk nog onbekend en ingewerkt worden op afstand kost veel tijd en is voor alle partijen lastig. Mijn collega’s zijn hier super behulpzaam in en daar ben ik erg dankbaar voor, want ik geloof echt dat het niet makkelijk voor ze is om zo veel tijd voor mij te maken terwijl ze het al heel druk hebben.”

Fer Dillema – Projectbeheerder

“Ik werkte eigenlijk vrij weinig thuis voor de coronacrisis, dus het was wel even wennen geblazen. Inmiddels begint het een beetje “the new normal” te worden en kan ik nieuwe routines vinden in het thuiswerken. Ik vind dat we van geluk mogen spreken dat we in een branche werken waar je makkelijk thuis kunt werken en waar we al gewend zijn om veel digitaal contact te hebben. Maar ik mis al het contact, de kantoorhumor en de koffiemomenten met de collega’s ontzettend veel.”

“Er is één iemand die zeker geen probleem heeft met het feit dat mijn partner en ik nu elke dag thuis zijn en dat is onze kater, Kue. Ook al kan hij erg afleidend zijn als hij weer door het beeld loopt tijdens het videobellen, ga ik hem wel missen als we weer op kantoor zijn.”

Thomas Prins – CEO

“Voor deze situatie vond ik het af en toe ook al prettig om thuis te werken. Voor mij was het op dat moment een dag dat ik ongestoord een aantal taken kon afwerken waar ik op kantoor niet altijd aan toe kwam. Toch zijn er twee dingen waarvan ik nu merk dat het echt makkelijker of beter is om op ons kantoor te zijn. De eerste is dat daar altijd alles makkelijk te pakken is als het gaat om mijn financiële taken. Ten tweede heb je vanuit huis een stuk minder makkelijk contact met iedereen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om voor sommige dingen die even snel tussendoor kunnen een kort overleg bij iemand op zijn werkplek houden.”

“Om mijn werkplek thuis zo goed mogelijk in te richten, heb ik ervoor gezorgd dat ik alles bij de hand heb wat ik nodig heb. Dat is voornamelijk het gebruik van twee schermen. Op kantoor kan ik gebruik maken van 1 groot scherm, maar dat is op te lossen door thuis 2 kleinere schermen te gebruiken. Zonder de mogelijkheid van 2 schermen is het werken in mijn ogen niet goed te doen. Ten slotte merk ik door de stilte om mij heen thuis, dat muziek een goede bijdrage heeft op mijn productiviteit.”