Vertalingen – van groot belang!Wist u dat in Sierra Leone, Guinea en Liberia meer dan 90 verschillende talen worden gesproken? Tijdens de Ebola crisis in West Afrika waar in totaal meer dan 10.000 mensen aan overleden zijn is informatievoorziening meer dan ooit van groot belang geweest om mensen juist en tijdig te informeren.

 

Als zilversponsor van Translators without Borders volgt Global textware de ontwikkelingen rondom dergelijke crises op de voet. Uit het rapport dat door Translators without Borders is opgesteld naar aanleiding van de uitbraak van het Ebolavirus, blijkt dat vertalingen er niet alleen toe doen, maar ook veel kunnen voorkomen.

 

Bij crises die meerdere taalgebieden beslaan zijn vertalingen van informatie van groot belang om meerdere redenen:

 

  • Door vroegtijdig te communiceren kunnen voorzorgsmaatregelen genomen worden. In het geval van het Ebolavirus deden verschillende verhalen de ronde. Zo dacht 30% van de bevolking in Sierra Leone dat Ebola werd verspreid via muggen en 30% geloofde dat het werd verspreid via de lucht (in werkelijkheid is Ebola een virusinfectie)
    42% van de mensen geloofde dat een heet zoutwater-bad een effectief geneesmiddel tegen Ebola zou zijn.
  • Met name in Afrika is analfabetisme wijdverspreid. In een land als Sierra Leone, waar de officiële taal Engels is begrijpt slechts 13% Engels. Andere talen zoals Krio, Mende en Themne worden echter door 90% van de bevolking begrepen. De informatievoorziening van de meeste hulporganisaties is echter slechts in het Engels beschikbaar.
  • Op het moment dat mensen in de eigen taal kunnen lezen wordt informatie veel beter begrepen en opgenomen. Onderzoek in Kenia wijst uit dat bij het lezen van informatie over Ebola in het Engels (samen met Swahili een officiële taal) slecht 24% van de vragen juist beantwoord werd. Bij het geven van informatie in het Swahili werd 92% van de vragen correct beantwoord.

talen ebola gebied

Dit artikel is gebaseerd op het rapport “Ebola Learning Review” van Translators without borders. Global textware is als zilversponsor actief betrokken bij deze organisatie.

Bookmark and Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Global textware bv - Fongersstede - Hereweg 85b - 9725 AC Groningen - Nederland - T +31 50 584 40 10 - F +31 50 584 40 39 - info@globaltextware.nl